• Aanpassing subsidie regeling ‘Wijk van de toekomst’!

  Al geruime tijd zien we wijk West, ‘De wijk van de toekomst’ veranderen. Het duurzaamheidsleger raast door de straten. Één dak per dag. Je kunt er de klok op gelijk zetten. De werkmannen zagen, timmeren en klimmen zonder vrees om de woningen uit de jaren zeventig te renoveren naar energielabel A. Huizen krijgen o.a. een nieuw, opgehoogd dak met zonnepanelen, vloer- en dakisolatie en kozijnen met driedubbelglas.

  In juli ging vlag uit. Vol trots kon wethouder duurzaamheid, Leo van der Velden vertellen dat ereen subsidie van 4,4 miljoen is toegekend. In de ‘wijk van de toekomst’ gaat een deel van de subsidie naar de woningcorporatie UWOON. Hiermee krijgen 324 huurwoningen in de wijk een aardgasvrije verwarmingsinstallatie. In de ‘wijk van de toekomst’ heeft iedere woningeigenaar vanaf 1 februari 2020 de mogelijkheid om gebruik te maken van een subsidie tot €12.000. Dit geld mag worden besteed om de woning te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Het betreft een 50/50 regeling. Alle facturen mogen worden opgesplitst (eigen inleg/subsidie).

  Ook al ga je er na renovatie enorm op vooruit het is voor huurders best ingrijpend om je huis zo te zien veranderen. Ik sprak een vrouw die heel blij is met het resultaat maar toch ook wel heel blij was dat ze haar zelf gekochte deurbel mocht houden. Helaas was ze haar horren en kattenluikje kwijt na de plaatsing van de nieuwe deuren en kozijnen. Er mag niet in het kunststof worden geboord.

  Nieuwe horren konden worden geplaatst tegen meerprijs, maar dat was te duur voor haar. Maar goed de zolder ruikt nu fris en het tocht niet meer in huis, dus dat was fijn. Voor de huurders gaat het aardgastvrij maken van de woning gebeuren. Maar wat betekent het voor de eigenaren van een koophuis?

  Wat betekent deze renovatie voor de particuliere woningeigenaren? Bijvoorbeeld voor mensen die hun huurhuis (tussenwoning) hebben gekocht van UWOON? Zij krijgen de vraag of ze mee willen doen met het ophogen en vervangen van het dak. Wanneer je niet met het dak mee gaat, dan zal het dak van je huis een stuk lager komen te liggen dan de rest van de daken in het rijtje huizen. Wat moet je beslissen als je net voor deze maatregelen je dak al hebt geïsoleerd? Wat betekent dit voor de financiële situatie en voor de esthetische waarde van het huis? We hebben mensen gesproken die al enorm veel in hun huis hebben geïnvesteerd en nu te weinig financiële ruimte hebben voor meer maatregelen. Omdat wij ons, hier net als de werkgroep ‘Wijk van de toekomst’ als CDA Ermelo zorgen over maakten hebben wij dit aangekaart en schriftelijke vragen gesteld. Wij wilden weten of het mogelijk was om de subsidie regeling aan te passen.

  We zijn ontzettend blij te horen dat de provincie Gelderland akkoord is gegaan met het aanpassen van de subsidie. De aanpassing is voor particuliere woningeigenaren die vanaf 1 oktober 2018 al vergaande isolatiemaatregelen namen. Zij kunnen subsidie krijgen voor de helft van de gemaakte kosten. Het geld dat zij terugkrijgen, moet dan wel worden gebruikt voor een volgende duurzame maatregel.

  Deze aanpassing is heel essentieel om de doelstelling te kunnen behalen en zal in gezinnen rust brengen.