• Zwemmen blijft betaalbaar

  Eerlijk is eerlijk, Calluna roept bij mij nostalgische gevoelens. Kinderfeestjes werden er gehouden, waarbij tikkertje in de glijbaan toch wel mijn favoriet was. Rustig op je beurt wachten was er niet bij, maar het ging gelukkig altijd goed. Patat met een frikandel na het zwemmen maakte het helemaal af. Hoewel ik de laatste jaren sporadisch in het zwembad te vinden ben, is dit voor veel dorpsgenoten anders. Baantjes zwemmen, ontspannen in het verwarmde gedeelte of de vele vormen van bewegen in het water. Er is voor elk wat wils.

  Er is geen onderwerp dat zo vaak op de politieke agenda is geweest de afgelopen jaren als Calluna. Calluna is op en er moest een nieuw zwembad komen. In 2017 besloten we dat deze bij de Zanderij komt (naast voetbalclub EFC). Het idee was om een nieuw sportcomplex te bouwen, inclusief sporthal, dat voldeed aan de duurzaamheidseisen van de gemeente en met een subtropisch bad. Voor het forse bedrag van meer dan 22 miljoen euro, ongekend voor Ermelose begrippen. Maar toen ging het steeds minder met de financiële situatie van ons dorp. De nieuw aangetreden coalitie, zonder het CDA en Christenunie, kwam terug op het besluit en schrapte het subtropisch bad. Nu bouwen we dus een duur, nieuw zwembad, zonder subtropisch bad. Raken wij nu geen bezoekers kwijt?

  In die vergadering waarin dit werd besproken heb ik nog geprobeerd om een lans te breken voor het subtropische bad. “Valt er te praten over een verhoging van het prijskaartje van 1 euro, zodat dit subtropische bad toch mogelijk is?”, was mijn vraag. Helaas was dit niet het geval: aan het prijskaartje mocht niet worden getornd. Nu moet ik ook eerlijk zijn. Deze discussie werd gevoerd vlak na de vorming van de nieuwe coalitie en er zat nog zeer van beide kanten. Dat maakt een goede inhoudelijke discussie er niet makkelijker op. In tegenstelling tot gisteravond, want toen stond wederom Calluna op de agenda.

  Want wat was er aan de hand? Per 1 januari 2019 zag Interactie het levenslicht. Dit is ons nieuwe sportbedrijf, waar de gemeente 100% aandeelhouder van is, waarmee wij het beheer, onderhoud en de exploitatie van alle sportaccommodaties in Ermelo “op afstand zetten”. Nu kreeg ik afgelopen zomer van meerdere mensen bezorgde berichten. De zwemtarieven zouden gestegen zijn, in bizarre proporties. Ook andere partijen, waaronder BurgerBelangen Ermelo was dit ter ore gekomen. Wat was hier gebeurd? Ik heb hier op 31 juli vragen over gesteld aan het college en kreeg na 6(!) weken een antwoord wat vrij summier was. Wat ik wel begreep is dat in de overeenkomst tussen de gemeente en Interactie staat dat de gemeente de prijs bepaalt. Dat snap ik, want zwemmen moet in Ermelo wel betaalbaar blijven. Toch staat er ook in diezelfde overeenkomst dat we Interactie de ruimte willen geven om te ondernemen. Anders hadden we het net zo goed zelf kunnen blijven doen. Alle partijen in de gemeenteraad waren het erover eens dat we hierover moeten doorpraten en dat gaan nog gebeuren.

  Maar gister hebben we een motie ingediend, samen met de Christenunie om de tarieven die zijn verhoogd per afgelopen 1 juli terug te draaien. Voor uw beeldvorming: de losse badenkaart steeg met 2%, de 10-badenkaart met 12%, de 25-badenkaart met 18%, de 50-badenkaart met 26% en vergelijken we vier kwartaalabonnementen met een jaarabonnement, dan zijn die prijzen met 89% gestegen. Dat gaat veel te ver. Zwemmen hoeft in Ermelo niet gratis te zijn en een stijging van de tarieven is zeker bespreekbaar. Maar dit moet wel redelijk zijn en niet ineens zo explosief.

  Ik ben dan ook dankbaar dat deze motie het heeft gehaald, met speciale dank aan Folkje Spoelstra van de Christenunie en Bart van der Knaap van BurgerBelangen Ermelo. We gaan ervan uit dat we voor 21 oktober meer horen over het terugdraaien van de tarieven. Een lang verhaal kort: zwemmen blijft in Ermelo betaalbaar.